Boek: Kinderspelen en -vermaak DOWNLOAD GRATIS

Hi-cover-kinderspelen-boek

Spelletjes, is een boek met verhalen over kinderspelen en vermaak in het Brabantse land van de vorige eeuw. Puur cultureel erfgoed. Met ook spellen die niet meer worden gespeeld, volop liedjes en versjes. Wel 200 stuks. Dit alles uit de periode van 60 jaar geleden. Een boek om het mee te beleven van de generatie van destijds. En als die generatie er over pakweg 10 of 20 jaar niet meer is, dan is er voor hun opvolgers nog deze cultuurbeleving. Immers ze kennen nu al de spelmaterie niet meer. Het is gewoon maatschappelijk erfgoed. Brabantse spellen, voornamelijk regio gebonden, iets nationaal terugkijkend in vorige eeuwen en iets opvoedkundig maatschappelijk ‘vermaak.’ Andere regio’s hebben weer varianten op spellen.

Kent u de spellen nog of niet meer? Tollen, repen, knikkeren, wip-wappen of olleke bolleke en daarbij nog veel meer spellen. Vele tekeningen staan bij het verhaaltje. Een boek voor zowel ouder als voor een kind. Het ‘spel’ vormt onze leefmaatschappij waarin het kind naar volwassenheid groeit en het ‘spel’ voortzet in volksvermaken.

160 pagina’s, paperback, formaat 17 x 24 cm.

DOWNLOAD NU GRATIS

kinderspelen161p

APPELHAPPEN

Een leuk spel dat op een fancy fair werd gespeeld. Meestal met een onderdeel van een (tijd)race met nog andere spellen erin. In een grote teil met water drijven grote appels. Vaak werd ook nog wat meel over het water gestrooid. Dit om de gezichtjes er wat besmeurd te laten zien. Kinderen lopen de race en komen bij de opgave van de waterteil een appel er uit happen met de handen op de rug of op de rand van de teil. Gezeten op de knieën voor de teil en proberen met je tanden een appel te bemachtigen. Links, rechts, kopje onder, proesten en opnieuw proberen. Je gezicht zit onder van de meel. De omstanders lachen zich een bult. En opschieten moet je, want de race moet verder. Je moet toch eerste zien te worden in de wedstrijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *