Boek: Polre

Een hand, een groet, een traan, verwoest ist lant ent mijne trots, o, Here helpe mij dees donkere tijd, geef mij die hand, voorgoet.

Polre een verdronken dorp in Halsteren nabij Bergen op Zoom en Tholen.

Een verdronken dorp Polre 1261 – 1584. 300 jaar een dorp omgeving Halsteren en Tholen met de naam Polder of Polre. Het dorp verdronk in 1584 en was gelegen in de ‘s-Heer Boudewijnspolder, nu Auvergnepolder op het grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom. Het boek geeft een impressie van de levensstijl en sociale omstandigheden van de Nieuwe Tijd. Met authentiek historisch materiaal, zoals kaarten en teksten uit bronnen en archieven.

112 pagina’s, paperback, formaat 17 x 24 cm.

Per stuk 15,- euro

Levering per post: meegezonden wordt een factuur met 6% btw plus de portokosten. Bestellen via ons mailadres. (nog maar beperkt op voorraad)

Iets meer informatie over Polre boek.

 

Er is maar weinig historisch geschreven over het dorpje Polre in de voormalige decenia. Het merendeel van de bevolking weet niet eens het bestaan van het dorp. Nog niet eens de juiste plaats. Met 3 jaar historisch onderzoek van archieven in Brussel, Antwerpen, Bergen op Zoom en medewerking van archivarissen heeft Piet van de Watering de Boudewijnspolder, Polremythe ontrafeld om voorgoed herinnerd te worden aan de tijden van 1216 tot 1584. Historische kaartmateriaal wordt getoond. Ontstaan en het bestuur van Polre. En was het Zeeuws of Brabants? Alle data van 1200 tot 1684 vermeld.

Het is zeker een boek dat naast de feitelijkheden ook het menselijk gevoel aantoont met de leefgewoonten van destijds. Het dorp, dat op een terp lag heeft naast haar successen in handel ook vele beproevingen gehad zoals stormvloeden, religiestrijd, vele wateroverstromingen met dijkdoorbraken en oorlogsbeleg.

‘Ik heb Polre in mijn boekje tot leven gebracht. Dit is iets dat blijft.’

Recente berichten